сряда, 28 януари 2009 г.

ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "НИКОЛА ПЕТРОВ" ВИДИН


ХГ “Никола Петров” е основана през 1961 г., а решението за това е взето още през 1960 г. Инициатор на този проект е видинският културен деец и общественик Ангел Будев. Закупените художествени творби от колекциите на Михаил Кремен и Богомил Райнов, както и организираният от община Видин и СБХ - Видин, пленер, на който рисуват художници от цялата страна (между които автори като Стоян Венев, П. Панайотов, Иван Христов, Илия Петров, Александър Поплилов и други), оформят първоначалния фонд на галерията.
Сградата на ХГ “Никола Петров” е построена през 1892 г. върху основите на стара капия. Автор на проекта е арх. Тодор Върхота. Обявена е за паметник на културата, в който в момента се съхраняват над 1400 произведения на български и чуждестранни творци.
Най-многочислен е отдел “Живопис” – той наброява около 800 платна. Между тях са оригиналните творби на Иван Мърквичка, Никола Петров, Владимир Димитров-Майстора (13 платна), Борис Ненов, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Ненко Балкански и др.
В отдел “Графика” на ХГ “Никола Петров” се съхраняват 40 оригинални отпечатъка от световноизвестни майстори, като Рембранд, Дюрер, Миле, Дьолакроа, Доре, Гоя, Гаварни и др., а също и творби на българските майстори на резеца - Веселин Стайков, Васил Захариев, Юли Минчев, Златка Дъбова, Галилей Симеонов, Румен Скорчев и др.
В отдел “Скулптура” се съхраняват скулптури на Иван Фунев, Димитър Остоич, Анастасия Гюкова, Александър Апостолов, Продан Проданов и др.