понеделник, 9 март 2009 г.

ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЯ



ЛАСЛО ФРАНЧИЧ - „УНГАРСКА ПРОВИНЦИЯ – СЕЛО ЕРЖЕБЕТ”

В художествена галерия „Никола Петров” е подредена фотоизложбата „Унгарска провинция. Село Ержебет”. Автор на художествените фотографии е Ласло Франчич. Роден е през 1984 година в Будапеща. Наследил старата „Минолта” на своя баща той още от ранните си години започва да снима. През годините на следването все по-често се пробва в областта на фотографията и постига значителни успехи. Те го насърчават да прекара два месеца в Ню Йорк, където се обучава при големия фотограф Тамаш Ревес.

Ержебет присъства още на първата му изщракана лента.Чрез неговите баба и дядо селото винаги е било част от живота му. Първоначално инстинктивно, а по-късно и съзнателно започва да увековечава селото, жителите и околностите му. През 2007 година вече е натрупал прекрасни снимки, които представя с голям успех по повод 900 годишния юбилей на светците пазители на селото.

Село Ержебет е изградено на път от римско време, на склона хълм, ограден от няколко потока в долината на местната река. Отвсякъде се разкрива живописна гледка. С много любов и едва доловима тъга, в 41 фотоси Ласло Франчич ни показва типично унгарско село натрупало мъдрост, оцеляло през превратностите на вековете и днес изправено пред нови предизвикателства.

Изложбата от фотографии „Унгарска провинция. Село Ержебет” е предоставена на видинската художествена галерия от Унгарския културен институт в България, с любезното съдействие на неговия директор г-жа Илде Молгер.

Изложбата ще може да се види от 10. 03 – 10. 04. 09 и е по повод годишнината от унгарската революция 1848 – 49 год., ръководена от Лайош Кошут, свързан с Видин по време на неговата емиграция.