понеделник, 18 юли 2011 г.

100 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА СТЕФАН ТОДОРОВ

ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС
от фонда на галерия "Никола Петров", колекцията на д-р Илия Раденовски, читалище "Цвят" и на отдел "Териториален архив"Видин

Стефан Тодоров е роден във Видин на 28.08.1911 година. Малката къщичка на семейството се е намирала на улицата, която тръгва от централния градски пазар в посока към Брегово, която и тогава, и сега се е наричала "Широка". От характерната атмосфера на видинските дворове от началото на миналия век идва и любовта на бъдещия художник към интимния архитектурен пейзаж и към тихите и романтични градски кътчета. Тази привързаност към града и към неговия пейзаж става съдба за художника и той посвещава живописното си творчество на града и неговите околности.
През 1939 година завършва приложно-декоративния отдел на Художествената академия в класа на професор Дечко Узунов. След това се завръща в родния си край и учителства във Видин, Белоградчик и Кула, както и в различни села.Художник-проектант е в Порцелановата фабрика, художник към киното и Драматичния театър. Като общественик и публична личност е съпричастен и инициатор на повечето културни събития във Видин. Някои от тях са оставили трайна следа в културната история на града: създава кръжок по изобразително и приложно изкуство, един от основателите и пръв ръководител на Художествената галерия, един от учередителите и първи творчески секретар на Групата на видинските художници.Така за младите, но вече изявени негови последователи,бай Стефан, както с уважение го наричат, проправя път, подкрепя с мъдри съвети и е търсен приятел.
Творбите на Стефан Тодоров носят печата на остра наблюдателност, проникновеност в разкриването на образа и овладян, здрав рисунък.Силата на неговите картини се крие в тънкия емоционален заряд на прелестните дунавски вечери, самотните върби край Дунав, светлината на просторния видински площад, капиите, стария ров и красотата на къщите от миналия век.Творбите му са не само исторически документи за историята на града, но и пластически достижения на пейзажния жанр.

ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА: 20.07.11 ОТ 17.30 ЧАСА

Стефан Тодоров с художниците Кръсто Кръстев, Георги Петров, Валери Никифоров и Цветан Тимотеев, при откриване на негова изложба.

Край Видин

Ловния парк

Към Калето


Дунав до Телеграф капия


Къщи край Рова